ELS MÉS MENUTS DE L’ESCOLA
(DE 3 A 6 ANYS)
Autònoms i comunicatius
L’objectiu principal és que els aprenentatges que fan els infants siguin més significatius, funcionals i on puguin tenir-hi un paper protagonista. La mestra fa de guia i ofereix materials perquè ells vagin construint poc a poc els seus aprenentatges segons el seu nivell: manipulant, descobrint, investigant, provant, etc.
D’aquesta manera, els nens i nenes aprenen a treballar en equip, a col·laborar i a compartit coneixements potenciant la seva iniciativa i el sentit de la responsabilitat.
El treball per ambients afavoreix l’autonomia de l’alumne, la interacció entre els nens i nenes del cicle enfortint les seves relacions socials i la coeducació.
Les nostres aules es transformen en un entorn temàtic on l’infant és el constructor del seu propi aprenentatge a través del joc, afavorint la creativitat. L’infant investiga, experimenta, prova, assaja, modifica, construeix, parla, raona, explica, inventa, interactúa de forma lliure.
Comptem amb vuit ambients: art, llum, jugo a ser, construccions, música, experimentació, dits petits i botiga.
Veure vídeo.
3 activitats en espais lliures on els nens són totalment autònoms i van fent al seu ritme amb el material que ha preparat la mestra per la sessió. Aquests de moment són: construccions, caseta i cotxes. Diem de moment perquè no són activitats fixes sinó que poden variar segons els interessos dels infants o de les mestres.
3 activitats en espais semi-dirigits on la mestra explica l’activitat, ofereix un material i després són els nens que treballen lliurement. La mestra els va fent preguntes i els va ajudant quan ho necessiten. Aquests són: matemàtiques, llengua i plàstica.
3 activitats dirigides on els infants treballen conjuntament amb la mestra diferents temes: conversa, llengua, contes tradicionals, matemàtiques, traç, música, descoberta de l’entorn, estacions i festes de l’any… segons la sessió.
Veure vídeo.
Cada infant experimenta les emocions de forma diferent i particular, depenent de les experiències i de la situació concreta en què es troba. El nostre projecte d’educació emocional es centra en les cinc emocions bàsiques: alegria, tristesa, por, calma i enuig, perquè contenen la majoria d’estats afectius que poden sentir habitualment els nens i nenes d’Educació Infantil. El paper de les famílies és molt important i per això les fem participar en aquest projecte “tan emocional”.
Veure vídeo.
La Duna és una oruga que ens parla de valors. Amb ella aprenem a perdonar, esforçar-nos, a ser agraïts, el valor de l’amistat… i tot a través de contes i històries que ens permeten reflexionar a l’aula. La Duna ens acompanya al llarg de l’Educació Infantil, creix amb nosaltres i assoleix la plenitud convertint-se en papallona. Aquest és un bonic paral·lelisme de com maduren els infants en aquesta etapa.
Veure vídeo.
El convidat és un projecte que implica la col·laboració de pares i mares fomentant la relació família-escola.
Els “convidem” a compartir amb nosaltres les seves aficions, habilitats, interessos, oficis… i ens en fan partícips.
L’infant se sent protagonista i els pares viuen d’aprop l’entorn escolar del seu fill.
Compartir experiències viscudes enforteix les relacions entre el grup. En aquesta activitat els nens i nenes expliquen aficions, viatges, activitats familiars, oficis dels pares o qualsevol tema que vulguin compartir amb els seus companys. És una activitat d’introducció a l’oratòria ja que fomenta el llenguatge oral i cohesiona el grup.
Explicar contes és una activitat essencial a l’Educació Infantil per afavorir la creativitat i ús del llenguatge oral compartint moments d’emocions i sentiments. Els contes ens ofereixen un munt de possibilitats de desenvolupament general afavorint els aspectes lingüístics, simbòlics i imaginatius però també expressius. En aquesta activitat els protagonistes són els infants ja que preparen un conte amb les famílies per explicar-lo als companys.