Espais d'aprenentatge

Espais d'aprenentatge a P3: Primeres impressions 
 
“Fer una escola amable: treballadora, creativa, agradable, documentable i comunicable, lloc de recerca, 
aprenentatge, reconeixement i reflexió, on es trobin bé infants, mestres i famílies, és el nostre objectiu.” 

Malaguzzi, 1996


-Senyoreta, avui toca medalles?- Ens pregunten alguns dels nostres gatets i gossets de P3 quan arriben a l’aula. I és que fer medalles per nosaltres significa treballar per espais d’aprenentatge. 

Com ja sabeu, aquest any a infantil s’ha implementat una metodologia basada en treball en grup reduït. 

L’objectiu principal és que els aprenentatges que fan els infants siguin més significatius, funcionals i on puguin tenir-hi un paper protagonista. Ja no és la mestra el centre de les explicacions i la que transmet coneixement, sinó que és la que fa de guia i ofereix materials perquè ells vagin construint poc a poc els seus aprenentatges segons el seu nivell: manipulant, descobrint, investigant, provant, etc. 

D’aquesta manera, els nens i nenes aprenen a treballar en equip, a col·laborar i a compartit coneixements potenciant la seva iniciativa i el sentit de la responsibilitat. 

Què i com ho fem?

El primer dia vam dividir els 45 infants en nou grups de cinc i vam donar un color a cada grup. D’aquesta manera cada infant forma part d’un grup i té la seva pròpia medalla del color del seu grup. Les medalles són fixes, el que canvia és l’activitat. Per això, per a ells, treballar per espais d’aprenentatge és fer medalles de colors.

Hi ha tantes activitats com grups de cinc trobem, és a dir nou. Cada setmana i mitja, aproximadament, passen per totes les activitats. I aquestes són: 

  • 3 activitats en espais “lliures” on els nens són totalment autònoms i van fent al seu ritme amb el material que ha preparat la mestra per la sessió. Aquests de moment són: construccions, caseta i cotxes. Diem de moment perquè no són activitats fixes sinó que poden variar segons els interessos dels infants o de les mestres.
  • 3 activitats en espais semi-dirigits on la mestra explica l’activitat, ofereix un material i després són els nens que treballen lliurement. La mestra els va fent preguntes i els va ajudant quan ho necessiten. Aquests són: matemàtiques, llengua i plàstica.
  • 3 activitats dirigides on els infants treballen conjuntament amb la mestra diferents temes: conversa, llengua, contes tradicionals, matemàtiques, traç, música, descoberta de l’entorn, estacions i festes de l’any… segons la sessió.

Primeres valoracions


Pel que fa al nostre dia a dia, ha canviat una mica respecte al dels altres anys.Per a poder organitzar els diferents espais d’aprenentatge hem unificat les dues aules que teníem a P3 guanyant, així, espai i recursos humans (unint els grups disposem de més hores de suport, vetlladora i de grups reduïts). Que tinguem les aules unificades no significa que sempre treballem de manera conjunta. Si que ho fem en gran part del nostre horari, però hi ha estones de treball només amb el grup classe A o B mentre l’altre grup està 
realitzant una altra activitat. 

I és que al principi sempre fa una mica de por pensar que durant una gran part del dia tens 45 infants de P3 junts en un espai, però les primeres sensacions que ens emportem són molt positives.

L’adaptació en comparació als altres anys ha sigut molt més ràpida. Els nens venen molt contents a les aules i els agrada treballar. Són capaços d’estar més estona realitzant una activitat determinada sense cansar-se i ja han après conceptes que abans s’aprenien al segon o al tercer trimestre. 

A més a més, el fet de poder ser tres mestres dins de l’aula durant moltes estones també ajuda molt, ja que podem atendre molt millor a les necessitats dels infants. 

En conclusió, estem molt contentes i il·lusionades amb aquest nou projecte que fa que ens plantegem noves maneres de fer i que ens obre nous reptes i metes per aconseguir.

El més important, al cap i a la fi, és que els nostres infants vinguin contents a les aules i que els agradi allò que fem. Treballem perquè siguin respectuosos amb els altres així com amb els espais i materials de treball i sobretot que estiguin motivats per aprendre.

Creiem, doncs, que estem treballant per aconseguir tots aquests objectius i que de moment tot indica que anem pel bon camí. Caldrà que continuem treballant però, ja que com deia Miquel Martí i Pol, tot està per fer i tot és possible.

Tutores de P3, Lídia i Laura
Escola Vedruna Palamós
Novembre 2015
També et pot interessar...

Inscripció Batxillerat Dual

Circular d'inscripció per al Batxillerat Dual que cal omplir i entregar a la recepció del centre un cop fet el registre ON LINE obligatori a:   ...

llegir més »

Inscripcions escola d'idiomes extraescolar 18-19

Accediu a la informació i als fulls d'inscripció per a l'escola d'idiomes d'anglès i francès que hem organitzat conjuntament amb l'empresa especial...

llegir més »

Inscripció activitats extraescolars

Formulari d'inscripció a les activitats extraescolars: https://docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQLScSsbCqxHHbGYDNExc2f6gj0ZdrlbTDKBu_yKNovBtr4tg7Dw/...

llegir més »