Robòtica a ESO

 

Robòtica a l’ESO

Des de fa uns anys, introduïm la Robòtica a l’ESO. Els cursos involucrats són 1r, 2n i 4t d’ESO.

Els alumnes de 1r i 2n tracten la robòtica en una hora partida setmanal. Això vol dir que es fan grups reduïts de quinze alumnes que, en una hora setmanal, es dediquen a introduir-se en el món de la Robòtica.

Alguns alumnes de 4t d’ESO tractaran el tema de la Robòtica com una matèria més dintre de l’optativa de Tecnologia, durant part del tercer trimestre.

La Robòtica requereix utilitzar estructures bàsiques de programació. Per tant, això és el primer que els alumnes han de dominar. Nosaltres utilitzem el sistema mBlock, una variant de Scratch específica per a Robòtica.

Els alumnes que havien estat al Vedruna a Primària ja coneixen en profunditat el llenguatge Scratch, donat que l’han fet servir varis anys. Tot i així, al començament cal dedicar unes hores a repassar-ho, sobre tot tenint en compte que tenim alumnes que provenen d’altres centres, on no s’ha tractat aquest tema.

A continuació, ja s’entra en contacte amb els nostres petits robots. Aquests senzills robots, dissenyats i muntats a la nostra pròpia escola, es basen en la famosa placa Arduino UNO i una placa auxiliar (Imagina Arduino), que fa la feina molt més simple als nostres alumnes, donat que ja incorpora LEDs, sensors diversos i un controlador per dos motors i servomotors, tots ja muntats i preparats per al seu ús.

El fet de ser robots senzills i econòmics, permet disposar de gran quantitats d’ells, de manera que cada dos alumnes puguin tenir-ne un.

Es realitzen pràctiques diverses que impliquen l’adquisició d’informació provinent dels sensors, el seu processament i l’enviament d’ordres que fan que actuï el sistema: encendre i apagar LEDs, moure motors, emetre sons, etc …

Donada l’evident limitació de temps, no es podran realitzar grans projectes, però si que permetrà al llarg del curs els alumnes de 1r i 2n puguin programar els robots de manera que es desplacin en un circuit i, segons les indicacions que rebin dels sensors, puguin realitzar automàticament unes accions o altres.

Els alumnes de 4t també treballen altres aspectes relacionats amb la robòtica. Per exemple, realitzen nombrosos projectes d'automàtica, també amb la placa Arduino, en els quals s'utilitzen un gran nombre de sensors i dispositius analògics i digitals.

Podem constatar que, una vegada superat el repte inicial d’enfrontar-se a un tema totalment nou com aquest, els alumnes gaudeixen de la Robòtica, especialment quan veuen els resultats de la seva programació en el funcionament dels robots.

Segons molts estudis publicats, treballar la programació i la robòtica potencia en gran mesura altres àrees del coneixement, cosa que és un aspecte més a tenir en compte. En el nostre cas, a més, impartim la matèria en llengua anglesa, dins del projecte plurilingüe de l’Escola.

Podeu veure diverses fotos aquí.També et pot interessar...

Inscripció Batxillerat Dual

Circular d'inscripció per al Batxillerat Dual que cal omplir i entregar a la recepció del centre un cop fet el registre ON LINE obligatori a:   ...

llegir més »

Inscripcions escola d'idiomes extraescolar 18-19

Accediu a la informació i als fulls d'inscripció per a l'escola d'idiomes d'anglès i francès que hem organitzat conjuntament amb l'empresa especial...

llegir més »

Inscripció activitats extraescolars

Formulari d'inscripció a les activitats extraescolars: https://docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQLScSsbCqxHHbGYDNExc2f6gj0ZdrlbTDKBu_yKNovBtr4tg7Dw/...

llegir més »