Robòtica a ESO

Robòtica a l’ESO

 Enguany hem encetat l’ensenyament de la Robòtica a l’ESO. Els cursos involucrats són 1r, 2n i 4t d’ESO.

Els alumnes de 1r i 2n tracten la robòtica en una hora partida setmanal dins de la matèria comuna de Tecnologia. Això vol dir que es fan grups reduïts de quinze alumnes que, cada dos setmanes, es dediquen a introduir-se en el món de la Robòtica.

Alguns alumnes de 4t d’ESO tractaran el tema de la Robòtica com una matèria més dintre de l’optativa de Tecnologia, durant gran part del tercer trimestre.

La Robòtica requereix utilitzar estructures bàsiques de programació. Per tant, això és el primer que els alumnes han de dominar. Nosaltres utilitzem el sistema mBlock, una variant de Scratch específica per a Robòtica.

Els alumnes que havien estat al Vedruna a Primària ja coneixen en profunditat el llenguatge Scratch, donat que l’han fet servir varis anys. Tot i així, al començament cal dedicar unes hores a repassar-ho, sobre tot tenint en compte que tenim alumnes que provenen d’altres centres, on no s’ha tractat aquest tema.

A continuació, ja s’entra en contacte amb els nostres petits robots. Aquests senzills robots, dissenyats i muntats a la nostra pròpia escola, es basen en la famosa placa Arduino UNO i una placa auxiliar (Imagina Arduino), que fa la feina molt més simple als nostres alumnes, donat que ja incorpora LEDs, sensors diversos i un controlador per dos motors i servomotors, tots ja muntats i preparats per al seu ús.

El fet de ser robots senzills i econòmics, permet disposar de gran quantitats d’ells, de manera que cada dos alumnes puguin tenir-ne un.

Es realitzen pràctiques diverses que impliquen l’adquisició d’informació provinent dels sensors, el seu processament i l’enviament d’ordres que fan que actuï el sistema: encendre i apagar LEDs, moure motors, emetre sons, etc …

Donada l’evident limitació de temps, no es podran realitzar grans projectes, però si que permetrà al llarg del curs els alumnes de 1r i 2n puguin programar els robots de manera que es desplacin en un circuit i, segons les indicacions que rebin dels sensors, puguin realitzar automàticament unes accions o altres.

Els alumnes de 4t, en disposar d’una mica més de temps, podran realitzar projectes una mica més elaborats, en els que els diferents robots puguin interactuar entre si per resoldre un problema determinat que se’ls proposi.

Les activitats a realitzar pels alumnes de 2n i 4t en cursos propers canviaran, donat que els alumnes ja hauran treballat la Robòtica aquest any i, per tant, podran treballar a un nivell superior, amb projectes de dificultat més gran.

Podem constatar que, una vegada superat el repte inicial d’enfrontar-se a un tema totalment nou com aquest, els alumnes gaudeixen de la Robòtica, especialment quan veuen els resultats de la seva programació en el funcionament dels robots.

Segons molts estudis publicats, treballar la programació i la robòtica potencia en gran mesura altres àrees del coneixement, cosa que és un aspecte més a tenir en compte. En el nostre cas, a més, impartim la matèria en llengua anglesa, dins del projecte multilingüe de l’Escola.

Podeu veure diverses fotos aquí.També et pot interessar...

llibret de funcionament general de l'Escola 2017-18

Llibret de funcionament general de l'escola per aquest curs on les famílies podreu consultar moltes de les dades principals que us poden fer falta....

llegir més »

Jornada de Portes Obertes 2018

llegir més »

Llibret activitats extraescolars 2017-18

A l'arxiu adjunt podeu consultar les activitats extraescolars per al curs actual.  

llegir més »